Form of Work
Proza
(6)
Audiobooki
(4)
Książki
(4)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Status
available
(20)
unavailable
(1)
Branch
Oddział dla Dzieci
(2)
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(1)
Filia nr 7
(3)
Filia nr 3
(1)
Filia nr 1
(3)
Filia nr 2
(2)
Filia nr 4
(3)
Filia nr 12
(4)
Filia nr 2 dla Dzieci
(2)
Author
Adori Laura
(2)
Bond Michael (1926-2017)
(1)
Brencz Maciej
(1)
Dzierżawska Nina
(1)
Fortnum Peggy
(1)
Kelby N. M. (1957- )
(1)
Kowalik Maciej (1984- )
(1)
Kurczewska Marta (1977- )
(1)
Mortka Marcin (1976- )
(1)
Mortka Marcin (1976- ). Tappi
(1)
Mortka Marcin (1976- ). Tappi i przyjaciele
(1)
Orosz Susanne (1962- )
(1)
Pilarek Bolesław (1944- )
(1)
Piotrowski Kazimierz (1911-1983)
(1)
Rogoza-Biel Mirella
(1)
Rusiecka Anna (1982- )
(1)
Umińska-Sobolewska Mirosława
(1)
Wardyńska Marta (1983- )
(1)
Year
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(2)
Time Period of Creation
2001-
(5)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Country
Poland
(8)
Language
Polish
(8)
Audience Group
6-8 lat
(3)
Dzieci
(3)
9-13 lat
(2)
Niewidomi
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(4)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura angielska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Subject
Gotowanie
(7)
Miłość
(3)
Blogerzy
(2)
Escoffier, Georges Auguste
(1)
Gotowanie na parze
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Język farerski
(1)
Kobieta
(1)
Krajobraz
(1)
Kucharze
(1)
Miś Paddington
(1)
Nauka
(1)
Nieodpłatna praca domowa
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Rodzina
(1)
Społeczeństwo
(1)
Tappi
(1)
Tradycja
(1)
Wiedza
(1)
Wikingowie
(1)
Życie codzienne
(1)
Żywność
(1)
Subject: time
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Subject: place
Londyn (Wielka Brytania)
(1)
Szepczący Las (kraina fikcyjna)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wyspy Owcze (Dania)
(1)
Genre/Form
Powieść
(3)
Opowiadania i nowele
(2)
Powieść obyczajowa
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Reportaż
(1)
Domain
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
9 results Filter
Audiobook
CD
In basket
Date of publication: 2018
Owoce Lukrecji / Laura Adori. - Piaseczno : Heraclon International. Storybox.pl ; Warszawa : we współpracy z Wydawnictwem Lira, 2018. - 1 płyta audio (CD) (6 godzin 35 minut) : zapis cyfrowy, stereo. ; 12 cm.
Stanowi część 2. cyklu, część 1. pt.: Przebudzenie Lukrecji.
Czas nagrania: 6 godz. 35 min.
Wielkie namiętności, wyrafinowane smaki i życie na romantycznym rauszu – to codzienność tytułowej bohaterki, która zdążyła już zdobyć serca czytelniczek w „Przebudzeniu Lukrecji”. Jest kobietą świadomą siebie, co w połączeniu ze szczyptą szaleństwa i humoru sprawia, że odnajduje swoją życiową pasję i wielką miłość. Teraz pragnie rozwijać i jedno, i drugie. O ile z rozwojem biznesu idzie jej coraz lepiej, to z miłością bywa trudniej. Wprawdzie spotkała wreszcie mężczyznę pragnącego być tam, gdzie ona i smakować z nią życie, jednak nawet tryskająca fontanna endorfin nie wystarcza w zderzeniu z odmiennością natury dwóch płci. Jak poradzi sobie nasza bohaterka? Czy uda jej się pokonać małe klęski i zaznać miłosnego triumfu? Przekonaj się, sięgając po „Owoce Lukrecji”.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Book
In basket
Date of publication: 2018
Miś Paddington, przybysz z mrocznych zakątków Peru, na dobre zadomowił się w Londynie w rodzinie państwa Brown. Bierze czynny udział w ich codziennym życiu, przeżywając mnóstwo zabawnych i nieraz groźnych w skutkach przygód.
This item is available in 6 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. P/II (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. P/II (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. P/II (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. P/II (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. P/II (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. P/II (1 egz.)
Audiobook
CD
In basket
Date of publication: 2018
Żywioły Lukrecji / Laura Adori. - Warszawa : Wydawnictwo Lira ; Piaseczno : Heraclon International. Storybox.pl, 2018. - 1 płyta audio (CD) (6 godzin 38 minut) : zapis cyfrowy, stereo. ; 12cm.
(Lukrecja / Laura Adori ; 3)
Lukrecja - tytułowa bohaterka, która zdążyła już zdobyć serca czytelniczek w "Przebudzeniu Lukrecji" i "Owocach Lukrecji " - to wielbicielka zmysłowego życia i zdrowego odżywania, która dynamicznie rozwija swoją kulinarną pasję i rozkwita w miłości. Teraz staje przed nowym życiowym wyzwaniem: przygotowuje się do narodzin swojego pierwszego dziecka. Niełatwo pogodzić jej niepokoje i dyskomfort towarzyszące ciąży z rosnącym w zawrotnej prędkości zapotrzebowaniem na jej kulinarne warsztaty. Tymczasem nad życie miłosne nadciągają ciemne chmury - ukochany zdaje się mieć przed nią sekrety i coraz częściej gdzieś znika... Jak z nowymi wyzwaniami poradzi sobie bohaterka? (na podstawie opisu z okładki książki)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Audiobook
CD
In basket
Date of publication: 2017
Dlaczego mleko jest białe? / Susanne Orosz ; translation by Mirosława Sobolewska. - Warszawa : Prószyński Media, [2017]. - 1 płyta audio (CD) (3 godziny 11 minut) : zapis cyfrowy, stereo. ; 12 cm.
(Historyjki dla Ciekawskich Dzieci)
Nazwa tłumacza w copyright.
Nagranie na podstawie edycji książkowej: Warszawa : Prószyński Media, 2014.
Dlaczego mleko jest białe? Dlaczego ziemniaki rosną w ziemi? Dlaczego można jeść pokrzywę? W tej książeczce młody czytelnik znajdzie odpowiedzi na te i wiele innych pytań. Halinka i jej koleżanka odwiedzają kopalnię soli, Tomek po raz pierwszy w życiu sam zagniata i gotuje makaron, Dominika dowiaduje się, że miód nie tylko jest słodki, a Kuba i Jasiek mogą upiec w piekarni swój chleb. Te historyjki o lubianych przez dzieci produktach spożywczych sprawiają, że przychodzi im ochota na próbowanie, smakowanie, gotowanie, pieczenie… Książeczka dla dużych i małych miłośników mleka, miodowych łasuchów, małych piekarzy, zbieraczy pomidorów i połykaczy makaronu, która poza solidną dawką zabawy dostarcza również sporej porcji fascynującej wiedzy.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. N (1 egz.)
Book
In basket
Date of publication: 2017
(Tappi / Marcin Mortka)
(Tappi i Przyjaciele / Marcin Mortka)
Nie jest to jednak zwykła książka kucharska! W tym tytule znajdziesz 9 opowiadań, w których pojawia się temat jedzenia, przygotowania potraw czy wspólnego gotowania. Po każdym z opowiadań umieszczony jest przepis z instrukcją krok po kroku - jak przygotować daną potrawę.
This item is available in 5 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. N (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. N (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. N (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. N (1 egz.)
All copies are currently on loan: sygn. N (1 egz.)
Book
In basket
Date of publication: 2013
(Znak Litera Nova)
Tytuł oryginału: White truffles in winter
Smakowita opowieść o miłości, jedzeniu i miłości do jedzenia. Ten, kto nie ma dobrego podejścia do kobiet, nie zostanie nigdy wielkim szefem kuchni. Kiedy Delphine pierwszy raz odwiedziła Escoffiera w jego kuchni, zrozumiała, co mają na myśli ludzie, którzy mówią, że jest prawdziwym artystą. Specjalnie dla niej oprószył jajka posiekanym masłem, dodał śmietanę, umieścił krem w kieszonkach z brioszek i położył je na porcelanowych talerzach. Jeden kęs. Jeden pocałunek. Przepadła. Tak jak zresztą i inne kobiety, które Escoffier uwodził jedzeniem. "Białe trufle" to zmysłowa opowieść o najznakomitszym kucharzu Francji, który gotował dla Ritza i w londyńskim Savoyu, przyjmował na swych kolacjach koronowane głowy i całą artystyczną śmietankę Paryża. To historia wielkich miłości i namiętności skąpanych w smakach i zapachach, której lekturę można porównać do delektowania się wykwintnym jedzeniem.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Date of publication: 2009
Gotowanie na parze / Bolesław Pilarek. - Warszawa : Prószyński i S-ka, [2009]. - 94, [2] s. : il. kolor. ; 21 cm.
(Encyklopedia Gotowania ; 10)
This item is available in 5 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. 64 (2 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
In basket
Date of publication: 2007
(Czytak Larix ; 22241)
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Poznań : Wydawnictwo Poznańskie, 2019.
Czym są Wyspy Owcze? I czemu w ogóle nazywają się Owcze, skoro właściwsze byłoby nazwanie ich Ptasimi? Wedle jednej z legend, wulkaniczny archipelag osiemnastu skał porzuconych na Atlantyku, potocznie zwany Farojami, powstał z brudu zza paznokci Boga, zebranego w trakcie tworzenia świata. Wedle innej, uformował się z ostatniego zęba, który wyleciał z paszczy pokonanego Stoorworma, potężnego morskiego węża. To miejsce pełne paradoksów, do dziś pomijane przez niektórych kartografów i serwisy meteorologiczne. Tu kiedyś żyły białe kruki, szczęście przynosiły rybie skrzela, a noga od stołu odegrała ważną rolę w historii farerskiej poczty. Jeśli koniec świata ma swój własny koniec, to znajduje się on właśnie tutaj. Autorem książki oraz bloga o tym samym tytule jest Maciej Brencz - poznaniak z dziada pradziada i pasjonat wszystkiego, co farerskie. Gdy odwiedza Wyspy, zawsze wraca z nadbagażem owczej literatury i gigabajtami cyfrowych wspomnień. [lubimyczytac.pl]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. LARIX (1 egz.)
Authority data
Gotowanie (hasło przedmiotowe)
zob. też Dietetyka (hasło przedmiotowe) ; Gastronomia (hasło przedmiotowe) ; Jedzenie (czynność) (hasło przedmiotowe) ; Kucharze (hasło przedmiotowe)
(termin nadrzędny) zob. też hasło węższe Gotowanie na parze (hasło przedmiotowe)
zob. też Przepisy kulinarne (hasło przedmiotowe)
Nieużywane formy hasła: Przyrządzanie potraw ; Przygotowywanie posiłków
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again