Form of Work
Książki
(12)
Proza
(8)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Audiobooki
(2)
Publikacje dla niewidomych
(2)
Status
available
(35)
unavailable
(6)
Branch
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(11)
Filia nr 7
(6)
Filia nr 3
(6)
Filia nr 1
(5)
Filia nr 2
(2)
Filia nr 4
(5)
Filia nr 5
(3)
Filia nr 12
(3)
Author
Hillenbrand Tom (1972- )
(2)
Krochmal Anna (1965- )
(2)
Kędzierski Robert
(2)
Barrett J. D
(1)
Bourdain Anthony (1956- )
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Child Julia (1912-2004)
(1)
Cieślik Donata
(1)
Darnowska Agata (1990- )
(1)
Derengowska Joanna
(1)
Domosławski Artur (1967- )
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Dzierżawska Nina
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Grimes Elie
(1)
Horodyska Dorota
(1)
Jagielski Wojciech (1960- )
(1)
Jankowska Hanna
(1)
Kelby N. M. (1957- )
(1)
Kleszcz Ewa (tłumacz)
(1)
Konieczny Jacek
(1)
Majcher Grażyna
(1)
Obuch Marta
(1)
Olubińska Katarzyna
(1)
Prud'homme Alex
(1)
Rudnik Justyna
(1)
Sak Anna
(1)
Short Philip (1945- )
(1)
Slater Nigel (1958- )
(1)
Szabłowski Witold (1980- )
(1)
Sztokfisz Marta
(1)
Trubowicz Magdalena (1983- )
(1)
Trubowicz Magdalena (1983- ). Kupidyn w spódnicy
(1)
Żakowska Magdalena
(1)
Year
2020 - 2021
(1)
2010 - 2019
(11)
2000 - 2009
(3)
Time Period of Creation
2001-
(12)
Country
Poland
(15)
Language
Polish
(15)
Audience Group
Niewidomi
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(6)
Literatura niemiecka
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura australijska
(1)
Literatura francuska
(1)
Subject
Kucharze
(15)
Xavier Kieffer
(2)
Aktorzy
(1)
Blogerzy
(1)
Bourdain, Anthony
(1)
Capponi-Borawska, Tessa
(1)
Child, Julia
(1)
Duchowość katolicka
(1)
Duchy
(1)
Dyktatura (ustrój)
(1)
Dziennikarze
(1)
Escoffier, Georges Auguste
(1)
Feminizm
(1)
Francuzi
(1)
Gessler, Magda
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Gotowanie
(1)
Hotele
(1)
Kobieta
(1)
Krytycy kulinarni
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia (pomieszczenie)
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kultura stołu
(1)
Metanoja
(1)
Miłość
(1)
Odżywianie
(1)
Olubińska, Katarzyna
(1)
Organizatorzy imprez ślubnych
(1)
Piosenkarze
(1)
Polityka
(1)
Przeprowadzka
(1)
Przywódcy i głowy państw
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Restauracje
(1)
Slater, Nigel
(1)
Sportowcy
(1)
Wiara
(1)
Włosi
(1)
Zmysły
(1)
Ćwierczakiewiczowa, Lucyna
(1)
Subject: time
1901-2000
(3)
1801-1900
(2)
2001-
(2)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Subject: place
Polska
(3)
Paryż (Francja)
(2)
Albania
(1)
Europa
(1)
Francja
(1)
Irak
(1)
Kambodża
(1)
Kuba
(1)
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Uganda
(1)
Genre/Form
Powieść
(5)
Kryminał
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Powieść obyczajowa
(2)
Antologia
(1)
Audiobooki
(1)
Biografia
(1)
Fantastyka
(1)
Pamiętniki amerykańskie
(1)
Pamiętniki angielskie
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Reportaż
(1)
Romans
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Wywiad rzeka
(1)
Domain
Historia
(3)
Kulinaria
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Religia i duchowość
(1)
16 results Filter
Book
In basket
Date of publication: 2020
(Kupidyn w spódnicy / Magdalena Trubowicz ; 4)
Czy szczęśliwe zakończenia są możliwe? Marta jest właścicielką pensjonatu, ale nie lubi zarządzać biznesem. Woli za to spędzać czas na wypiekaniu słodkości. W kuchni rządzi jednak Enzo - włoski kucharz, który zamiast pracować czaruje swoimi wdziękami wszystkie kobiety. Kiedy w wyniku pomyłki dwa przyjęcia weselne zostaną zaplanowane na ten sam termin, Marta będzie musiała postawić wszystko na jedną kartę, aby na czas przygotować obie uroczystości. Zaplanowanie idealnego przyjęcia to nie lada wyzwanie. Zwłaszcza że większy kłopot stanowi nie tyle brak wymarzonej sali, co przystojny kucharz, który wzbudza zainteresowanie panny młodej. Czy śluby dojdą do skutku? I jak bardzo w pensjonacie namiesza obecność Włocha?
This item is available in 7 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. 821.162.1-3 (2 egz.)
All copies are currently on loan: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Audiobook
CD
In basket
Date of publication: 2019
Francuski piesek / Marta Obuch. - [Piaseczno] : Storybox.pl ; [Poznań] : Filia, [2019]. - 1 płyta audio (CD) (12 godzin 10 minut) : zapis cyfrowy, stereo. ; 12 cm.
Miejsce wydania na podstawie serwisu e-ISBN. Rok wydania na podstawie strony internetowej audiobook.pl. Na CD także nazwa właściciela imprintu: Heraclon International sp. z o.o.
Przeprowadzka może zmienić całe życie! Misia zostaje właścicielką uroczego domku i dużego ogrodu, ale musi zakasać rękawy i sama zająć się remontem. Niestety nie może liczyć na swojego ukochanego, bo ten ma mnóstwo pracy. Za to do pomocy jest chętny nowy sąsiad - Luk, wyśmienity kucharz, z pochodzenia Francuz. Misia chciałaby mu wynagrodzić starania, dlatego przygotowuje uroczystą kolację. Poda żaby i ślimaki, ale najpierw musi je złapać… Jakby tego było mało, przygarnia pod swój dach byłą kochankę swojego byłego męża i odtąd na Akacjowej zaczynają się dziać dziwne rzeczy. Tymczasem przyjaciółka Misi, Zuza, usiłuje zdobyć prawo jazdy, nie zamierza jednak zdawać kolejnego egzaminu! Schodzi więc na drogę przestępstwa. Nie ona jedna w tym towarzystwie…
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. K (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. 32 (1 egz.)
All copies are currently on loan: sygn. 32 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 32 (1 egz.)
Book
In basket
Date of publication: 2018
Bóg w wielkim mieście / Katarzyna Olubińska. - Wznowienie dodruk 2, dodruk 3. - Kraków : Wydawnictwo WAM - Księża Jezuici, 2018. - 305, [7] stron : fotografie kolorowe ; 23 cm.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 2 (2 egz.)
Book
In basket
Date of publication: 2018
Tytuł oryginału: Les gentilles filles vont au paradis, les autres là où elles veulent.
Zoey Westwood jest utalentowaną trzydziestolatką. Mieszka w Nowym Jorku i prowadzi wraz z przyjaciółką Sally firmę cateringową - jej talent to gotowanie. Firma rozwija się dobrze, choć Sally, urodzona biznesmenka, uważa, że nie dość prężnie. Ale życie osobiste głównej bohaterki nie wygląda tak różowo. Kontakty z matką są źródłem ciągłego stresu. Ostatnio przyjaciele, i nawet brat, jakby się od niej oddalili, a jej życie uczuciowe leży odłogiem. Trzydziestka na karku, wszyscy znajomi zakładają rodziny albo przynajmniej mają partnerów, a ona - nic. Wszystko się zmienia, kiedy na horyzoncie pojawia się wybitny i seksowny krytyk kulinarny, Matthew Ziegler.
This item is available in 5 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. 821.133.1-3 (2 egz.)
All copies are currently on loan: sygn. 821.133.1-3 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 821.133.1-3 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 821.133.1-3 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 821.133.1-3 (1 egz.)
Book
In basket
Date of publication: 2017
Tytuł oryginału: The secret recipe for second chances.
Co może zrobić szefowa kuchni na życiowym zakręcie, bez grosza przy duszy i dachu nad głową? Tupnąć nogą, zostawić niewiernego męża, który w dodatku kradnie jej przepisy i... Tak, otworzyć własną restaurację! Lucy Muir ma dość! Niestety, zostawia za sobą nie tylko toksyczny związek, ale i restaurację, którą budowała wspólnie z mężem przez ostatnich pięć lat. Teraz chce stworzyć coś własnego. Włócząc się nocą po przedmieściach Sydney, znajduje idealne miejsce. Fortune, w latach 70. kultowa knajpa, a dzisiaj zapuszczona rudera, czeka, by przywrócić jej dawny blask. Lucy nie ma pieniędzy, za to ma swój talent, oddanych przyjaciół, a swoje wsparcie oferuje jej też poprzedni właściciel... A to facet naprawdę nie z tej ziemi!
This item is available in 7 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. 82-3 (2 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 82-3 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 82-3 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 82-3 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 82-3 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 82-3 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 82-3 (1 egz.)
Book
In basket
Date of publication: 2016
(Kryminały dla Smakoszy)
Na okładce podtytuł: kryminał kulinarny.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. K (1 egz.)
Book
In basket
Date of publication: 2016
(Kryminały dla Smakoszy)
Na okładce podtytuł: kryminał kulinarny.
Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w wyśmienitych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu, w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje swoim gościom potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki podlewane rieslingiem. Jednak pewnego dnia w jego lokalu umiera znany paryski krytyk kulinarny - i nagle na Kieffera pada podejrzenie o popełnienie morderstwa. Gdy później bez śladu znika jeszcze mistrz kuchni, u którego kiedyś się uczył, restaurator postanawia na własną rękę przeprowadzić śledztwo. Natrana przy tym na tajemniczy, niezwykle smaczny owoc, na pozbawione skrupułów koncerny spożywcze i na chorobliwie egoistycznych kucharzy prowadzących programy telewizyjne. Kieffer coraz bardziej zagłębia się w świat wykwintnej kuchni, zdominowany przez bezwzględną walkę z konkurencją i presję jakości, i tym sposobem odkrywa, o co toczy się ta gra. Tom Hillenbrand kryminalną intrygę przeplata pełnią smaków. Serwuje czytelnikowi pyszną powieść o jedzeniu, choć Diabelski owoc to nie książka kucharska. Potrawy rozbudzające apetyt kryją za sobą nie tylko ostrość czy słodycz, lecz także znakomicie przyprawioną, półkrwistą intrygę. Hillenbrand udowadnia, że wbrew przypuszczeniom dwie sztuki - kulinariów i zbrodni - są sobie bardzo bliskie. ??ączy je styl i paleta doznań, które równie mocno potrafią wyzwolić żądzę, niepewność, zaintrygowanie. Na talerzu, poza zmyślnie przygotowanym daniem i śmiercią, autor serwuje dużą porcję dowcipu.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. K (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Date of publication: 2013
(Znak Litera Nova)
Tytuł oryginału: White truffles in winter
Smakowita opowieść o miłości, jedzeniu i miłości do jedzenia. Ten, kto nie ma dobrego podejścia do kobiet, nie zostanie nigdy wielkim szefem kuchni. Kiedy Delphine pierwszy raz odwiedziła Escoffiera w jego kuchni, zrozumiała, co mają na myśli ludzie, którzy mówią, że jest prawdziwym artystą. Specjalnie dla niej oprószył jajka posiekanym masłem, dodał śmietanę, umieścił krem w kieszonkach z brioszek i położył je na porcelanowych talerzach. Jeden kęs. Jeden pocałunek. Przepadła. Tak jak zresztą i inne kobiety, które Escoffier uwodził jedzeniem. "Białe trufle" to zmysłowa opowieść o najznakomitszym kucharzu Francji, który gotował dla Ritza i w londyńskim Savoyu, przyjmował na swych kolacjach koronowane głowy i całą artystyczną śmietankę Paryża. To historia wielkich miłości i namiętności skąpanych w smakach i zapachach, której lekturę można porównać do delektowania się wykwintnym jedzeniem.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in 5 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. 64 (2 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Date of publication: 2010
Pełna humoru i werwy autobiografia pierwszej w Stanach Zjednoczonych profesjonalnej szefowej kuchni, na kanwie której nakręcono niedawny przebój kinowy Julia i Julia z Meryl Streep w roli głównej. Julia Child - „matka chrzestna” Nagelli Lawson i Jamiego Olivera - sprawiła, że Amerykanie pokochali jedzenie i gotowanie. Swoje pięć minut w telewizji dostała po tym, jak na rozmowę o napisanej przez siebie książce kucharskiej przyniosła do studia jajka oraz wszystkie niezbędne narzędzia włącznie z przenośną kuchenką i przyrządziła na wizji omlet. Widzowie chcieli więcej! Książka opowiada o początkach jej kulinarnej fascynacji, kiedy wraz z mężem zamieszkała we Francji. Nie znała wówczas ani słowa po francusku i nie miała pojęcia o gotowaniu.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Date of publication: 2008
Tyt. oryg.: "Kitchen confidential : adventures in the culinary underbelly" 2000.
This item is available in 5 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 64 [Magazyn] (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. LARIX (1 egz.)
Audiobook
In basket
Date of publication: 2007
(Czytak Larix ; 22333)
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2018.
"Smak kwiatów pomarańczy to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni - jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragu z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu - więc także i w życiu - najważniejsze. ” [lubimyczytac.pl]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. LARIX (1 egz.)
Authority data
Kucharze (hasło przedmiotowe)
(termin podrzędny) zob. też hasło szersze Zawód (hasło przedmiotowe)
zob. też Gotowanie (hasło przedmiotowe) ; Kucharstwo (hasło przedmiotowe) ; Projekt "Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej" (hasło przedmiotowe)
Nieużywane formy hasła: Kucharki ; Technicy żywienia ; Cooks ; Kucharze i kucharki
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again