Form of Work
Audiobooki
(4)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje dla niewidomych
(3)
Książki
(2)
Status
available
(5)
unknown
(1)
Branch
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(2)
Filia nr 12
(4)
Author
Cieślak Piotr
(1)
Derengowska Joanna (1986- )
(1)
Grodzicka Sylwia
(1)
Herman Katarzyna (1971- )
(1)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(1)
Kossobudzka Margit
(1)
Mazurkiewicz Robert (1954- )
(1)
Moss Michael (1955- )
(1)
Mutter Joachim (1967- )
(1)
Nowak Zbigniew Tomasz
(1)
Nowak Zbigniew Tomasz. Złota Kolekcja Ziół
(1)
Pezda Aleksandra
(1)
Szczygieł Mariusz (1966- )
(1)
Wilson Bee (1974- )
(1)
Witkowska Magda
(1)
Year
2020 - 2022
(1)
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(2)
Time Period of Creation
2001-
(6)
Country
Poland
(6)
Language
Polish
(6)
Audience Group
Niewidomi
(3)
Demographic Group
Literatura polska
(2)
Subject
Wpływ na zdrowie
(6)
Zdrowe odżywianie
(2)
Bakterie
(1)
Choroby ludzi
(1)
Ciało ludzkie
(1)
Cukier
(1)
Gastronomia
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Leczenie
(1)
Leki przeciwbólowe
(1)
Marihuana
(1)
Monopol
(1)
Odżywianie
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Styl życia
(1)
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(1)
Sól kamienna
(1)
Trucizny
(1)
Tłuszcze jadalne
(1)
Zdrowie
(1)
Zdrowie fizyczne
(1)
Zdrowotność
(1)
Zmiana społeczna
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Żurawina
(1)
Subject: time
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Subject: place
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Genre/Form
Poradnik
(2)
Przepisy kulinarne
(1)
Publicystyka
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Reportaż
(1)
Reportaż problemowy
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(4)
Kulinaria
(2)
Historia
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
6 results Filter
Audiobook
In basket
Date of publication: 2020
(Czytak Larix ; 2490)
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Kraków : Sine Qua Non, 2020.
Tytuł oryginału: The way we eat now: strategies for eating in a word of change.
Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów. Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia. Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni. Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem. Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie. [lubimyczytac.pl]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
No availability information: sygn. LARIX
Audiobook
CD
In basket
Date of publication: 2019
(Seria Reporterska)
Astma. Choroba Leśniowskiego-Crohna. Padaczka lekooporna. Stwardnienie rozsiane. Migrena. Nowotwory. Przewlekłe bóle. Lista chorób, w leczeniu których stosuje się medyczną marihuanę, jest długa. Ale medyczna marihuana to w Polsce temat tabu. Większości kojarzy się z odurzaniem, nie z leczeniem. Lekarze nie chcą jej przepisywać, mimo że teoretycznie od 2017 roku mają taką możliwość. Ale prawo jest martwe. Dlatego pacjenci stają się przestępcami. Bo państwo, jak mówi jeden z nich, niekoniecznie chce ich leczyć, za to za wszelką cenę chce ich utrzymać w trzeźwości. Aleksandra Pezda dociera do chorych, do ich bliskich, do lekarzy w Polsce i za granicą. Przygląda się mechanizmom, które sprawiają, że zdesperowani rodzice stają się przemytnikami i że ciężko chorzy ludzie są wyprowadzani z domu w kajdankach i sądzeni jak zbrodniarze. To niezwykle aktualny reportaż interwencyjny na temat, który dotyczy milionów z nas - choć nie zdajemy sobie z tego sprawy.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 615.3 (1 egz.)
Book
In basket
Date of publication: 2018
Autor przeżył dwa nierozpoznane zatrucia metalami ciężkimi, co wzbudziło jego zainteresowanie przyczynami i terapią schorzeń przewlekłych. Od tego momentu niesie pomoc i uzdrawia pacjentów z chorobami, które często uważane są za nieuleczalne. Jego holistyczne podejście obejmuje medycynę żywienia, środowiskową, naturalną, a także leczenie mikroskładnikami odżywczymi. Sprawdź, co zatruwa Twój organizm. Dzięki tej publikacji dowiesz się, jakie są najczęstsze trucizny i toksyny środowiskowe oraz w jaki sposób ich unikać. Poznasz sposoby na skuteczne oczyszczanie i odtruwanie organizmu, a także wspomożesz go dobrze dobraną suplementacją. Przestań się zatruwać! [empik.com]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 61 (2 egz.)
Book
In basket
Date of publication: 2018
Żurawina - samo zdrowie / Zbigniew T. Nowak. - Kraków : Aromat Słowa, copyright 2018. - 127, [1] strona : fotografie; 21 cm.
(Złota Kolekcja Ziół / Zbigniew T. Nowak)
Książka przybliża właściwości lecznicze żurawiny w oparciu o najnowsze doniesienia naukowe. Znajdziemy w niej receptury na sprawdzone domowe specyfiki z jej owoców zalecane przy różnych dolegliwościach oraz proste przepisy na zdrowe, oryginalne w smaku konfitury, galaretki, przeciery, sałatki, surówki, sosy do mięs i prawdziwy kisiel żurawinowy. Owoce żurawiny to nie tylko ceniony od dawna lek na stan zapalny dróg moczowych czy pęcherza, ale także skutecznie broniący przed postępującą miażdżycą, nowotworami, zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD), depresją, syndromem chronicznego zmęczenia, próchnicą zębów. Stanowi również niezastąpiony środek poprawiający wydolność mózgu, ułatwiający odchudzanie, kompleksowe odtruwanie organizmu z toksyn, pomocny w przeziębieniu i grypie czy przy przeroście gruczołu krokowego (prostaty).
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
Audiobook
CD
In basket
Date of publication: 2007
(Czytak Larix ; 22215)
Nagranie na podstawie wydania książkowego: Łódź : Galaktyka, 2014.
Jesteśmy uzależnieni od soli, cukru i tłuszczu. Najwięksi producenci żywności używają tych trzech prostych składników do tworzenia jak najbardziej kuszących produktów jak najmniejszym kosztem. W książce "Cukier, sól, tłuszcz", wyróżniony Nagrodą Pulitzera dziennikarz śledczy Michael Moss opisuje, w jaki sposób doszło do takiej sytuacji. Jego sugestywna, barwna opowieść, przeplatana jest historiami zaczerpniętymi z poczynań niektórych spośród najbardziej znanych (i dochodowych) przedsiębiorstw i marek ostatniego półwiecza. Drobiazgowe i wnikliwe badania mocno osadzają tę pozycję w realiach i pozwalają spojrzeć na problem z innej perspektywy. To otwierająca oczy, zdumiewająca podróż za kulisy świata producentów wysoko przetworzonej żywności. Po jej odbyciu możesz zmienić swoje nawyki żywieniowe. Na zawsze. Czy jesteś gotowy na poznanie prawdy o tym, co wkładasz do koszyka? [lubimyczytac.pl]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. LARIX (1 egz.)
Audiobook
CD
In basket
Date of publication: 2007
(Czytak Larix ; 21993)
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Warszawa : Agora, 2018.
"Jesteś bardziej bakterią niż człowiekiem", "Mikroby nadchodzą", "Bakterie rządzą naszymi myślami", "Twój drugi mózg". Nagłówki artykułów na temat bakterii żyjących w organizmie człowieka mówią same za siebie. Jesteśmy zafascynowani drobnoustrojami zasiedlającymi organizm ludzki - z jednej strony odczuwając lęk jak przed "Obcym", z drugiej ciekawość. Trudno się temu dziwić, ponieważ coraz większa jest świadomość, w jak dużym stopniu od równowagi pomiędzy korzystnymi i szkodliwymi drobnoustrojami zależy nasze zdrowie - odporność, samopoczucie, masa ciała, występowanie chorób przewlekłych. Czym jest mikrobiom jelitowy? Czy nami rządzi? Kiedy może nam pomóc zachować zdrowie, a kiedy zaszkodzić? Czy ludzie różnią się między sobą florą jelitową? Dlaczego i jakie to ma konsekwencje? Niniejsza książka, stworzona wraz z najwyższej klasy specjalistami w dziedzinie wiedzy o zdrowiu i chorobach naszych jelit, jest pierwszą polską odpowiedzią na lawinowo wzrastające zainteresowanie tym tematem. Jest to przystępnie podana, praktyczna wiedza, którą każdy z nas może zastosować, by żyć lepiej i zdrowiej. [lubimyczytac.pl]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. LARIX (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again